KALCIJUM-HLORID Crna Gora

KALCIJUM-HLORID CaCl2 se koristi kao sredstvo za sprečavanje leda na putu (popularno nazvan so za puteve).

 

Kalcijum-hlorid pomaže u snižavanju tačke na kojoj mrzne voda. Ova njegova

osobina se koristi za odleđivanje puteva i auto-puteva u zimskom periodu. Za razliku od natrijum-hlorida, koji se obično koristi za posipanje puteva u zimskom periodu, kalcijum-hlorid djeluje gotovo trenutno. Potrebno je oko 19 minuta za otapanje leda.

 

Voda koja sadrži ok 30% kalcijum-hlorida mrzne tek na temperaturi  -67 stepeni Celzijusa. Kalcijum-hlorid topi led brže od bilo kog drugog hemijskog jedinjena. U ekstremnim uslovima, može se upotrijebiti u obliku granula. Potreban je manji broj aplikacija u odnosu na Na-Cl, što smanjuje potrošnju soli za nekih 40%, kao i angažovanje radne snage i mehanizacije.

 

CaCl2(KALCIJUM HLORID) sakuplja vlagu iz vazduha i okoline, pa je vrlo često prisutan u prostorijama na mjestima gdje se pojavljuje vlaga. Odgovarajući vodeni rastvor na zemljanim i neasfaltiranim putevima stvara sloj(vlažni) koji suzbija bilo kakvu pojavu prašine, čak i po potpuno suvom vremenu.

CaCl2 KALCIJUM-HLORID

 

Kalcijum-hlorid održava dobra svojstva na tim površinama i sprečava njegovo potpuno isušivanje. Često se u ovu svrhu upotrebljava na trotoarima, kao i sportskim trkama, gdje je tretman površina obavezan iz bezbjednosnih razloga, u cilju sprečavanja velikog podizanja prašine i smanjenja vidljivosti.

KAKO SE TRETIRA POVRŠINA SA TEČNIM KALCIJUM-HLORIDOM