Probiotske starter kulture Crna Gora

Probiotske starter kulture za proizvodnju kisjelo-mliječnih proizvoda i sireva

 

Konzumiranje fermentisanih mliječnih proizvoda datira još iz praistorije. Ostala je sačuvana zabeleška rimskog istoričara Piliusa iz 76. godine prije nove ere koji preporučuje konzumiranje fermentisanih mliječnih proizvoda za liječenje probavnih poremećaja. Probiotici ili dobre bakterije se prirodno nalaze u našem crijevnom sistemu. Određeni faktori kao sto su virusne i baterijske infekcije, upotreba antibiotika, ishrana siromašna vlaknima mogu uticati na smanjenje njihovog broja. Nadutost, zatvor, otežano varenje, diarea samo su neki od simptoma narušene ravnoteže crijevne flore. Sojevi probiotskih bakterija se pažljivo selektuju na osnovu njihove sposobnosti da prežive u stomačnoj kisjelini i živi stignu do intestinalnog trakta gdje putem kompeticije za hranu sa patogenim bakterijama utiču na smanjenje njihove brojnosti.

Roma Trade d.o.o. u stalnoj ponudi ima različite kombinacije probiotskih sojeva:

  • SAB 440B, SAB 442B, SAB 446B(Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium animalis ssp. lactis)
  • ABC 1(Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium sp. i Lactobacillus casei)
  • ABR 1(Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium sp. i Lactobacillus ramnosus)

Pored navedenog, na vaš zahtev, u prilici smo da vam ponudimo veliki broj pojedinačnih probiotskih sojeva ili njihovih kombinacija prema vašem zahtjevu.

Od davnina je najproučavaniji fermentisani napitak jogurt koji postaje popularan krajem 19. i početkom 20. vijeka. Njegova se popularnost djelimično može objasniti otkrićima blagotvornog dejstva bakterija mliječne kisjeline na očuvanje zdravlja čovjeka.

Već dugi niz godina u prehrambenoj industriji sve su prisutniji dodaci koji osim drugih svojstva proizvoda osiguravaju i svojstvo funkcionalne hrane. Po definiciji Svjetske Zdravstvene Organizacije probiotici su “živi mikroorganizmi koji kada se unesu u adekvatnoj količini u crijevni digestivni trakt doprinose zdravlju domaćina”.

Dokazano je da probiotici blagotvorno djeluju na sluzokožu crijeva, poboljšavaju varenje i usvajanje hranljivih materija, umanjuju učestalost infekcija dok primjera radi vitamin C utiče samo na trajanje ali ne i na učestalost infekcije. Dokazano je da je jako veliki procenat ćelija našeg imunog sistema povezan sa ćelijama gastrointestinalnog trakta i samim tim, osim poboljšanja varenja probiotski sojevi utiču i na jačinu našeg imunog odgovora, tj. stabilnost našeg imunog sistema.