Sirila Crna Gora Podogrica

Sirila Crna Gora Podogrica

Koagulacija mleka pod dejstvom sirila u samim počecima proizvodnje sira najverovatnije se dogodila slučajno na način da je toplo mleko ostavljeno u posudi napravljenoj od želudaca preživara koja je sadržala nešto zaostalih enzima – proteinaza. U prvo vreme sirilo se počelo proizvoditi od želudaca goveda – prirodno teleće sirilo. Sa razvojem mlekarske industrije i strahovitim povećanjem proizvodnje, usled nedostatka telećih želudaca, kao alternativa na tržištu se pojavljuju još dva tipa sirila – 100% himozin i mikrobiološka sirila.

Sirilo Clerici je 100% prirodno teleće sirilo (96% himozin – 4% goveđi pepsin), dobijeno od visoko kvalitetnih telećih stomaka, proverenog i sertifikovanog porekla. Naše prirodno sirilo ne sadrži  mikrobiološke koagulanate, svinjski pepsin, DNK rekombinovani himozin, bojene materije niti aromatizujuće supstance.
Proteoličkom aktivnošću u mleku dovodi do koagulacije proteina mleka i stvaranja čvrstog gruša.
Usled visoke čistoće i prirodnog porekla ne dovodi do pojave gorkog ukusa, zbog čega se preporučuje u izradi sireva koji idu na zrenje. Zbog toga, on je neizbežan u proizvodnji svih autohtonih sireva, odnosno sireva zaštićenog porekla.

Takođe u ponudi imamo pakovanje od 2 grama posebno prilagođeno malim proizvođačima –za podsiravanje 75-100 L mleka.

Predstavlja specijalnu vrstu enzimskog sirila nove generacije (100 % himozin). Dobijen je fermentacijom Aspergillus niger var.awamori. Po svojim karakteristikama najpribližniji je prirodnom telećem sirilu.   Kao i kod prirodnog sirila nakon dužeg perioda zrenja ne dolazi do pojave gorkog ukusa. Proteolitičkom aktivnošću u mleku dovodi do koagulacije proteina mleka i stvaranja čvrstog gruša.

Preporučuje se za izradu svežih, mekih, polutvrdih i tvrdih sireva.

Content retrieved from:
https://www.borcert.me/sirila-crna-gora-podogrica/
.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.